بهداشت در ماه رمضان, بوی بد دهان, رفع بوی بد دهان, ماه رمضان
ماه مبارک رمضان برای مسلمانان جهان علاوه بر این که غذای روح محسوب می
شود و هم چون آبی پاک، گناهان یک سال را می زداید. از جنبه سلامتی نیز
تندرستی، بهداشت و تأثیر مثبت در مبارزه با بیماری ها را برای روزه دار به
همراه دارد. در این ماه برخی حالت های طبیعی به دنبال روزه داری ایجاد می
شود، که می توان درباره آن چاره اندیشی کرد.
● بوی بد دهان روزه دار
برخی از روزه داران در این ایام دچار بوی بد دهان می شوند اما نمی دانند
علت آن چیست و چگونه می توان با آن کنار آمد. در اصطلاح پزشکی بوی بد دهان
را HALITOSIS می نامند. علل بروز این عارضه را می توان به دو دسته تقسیم
کرد؛ دسته اول علل موضعی هستند که منظور همان بیماری های مربوط به دهان و
لثه است و دسته دوم علل سیستماتیک هستند که شامل بیماری هایی مانند دیابت،
ناراحتی های کلیوی یا سیگار کشیدن می شود. با آگاهی نسبت به عوامل موضعی
بوی بد دهان، روزه داران می توانند با آگاهی از ایجاد آن جلوگیری کنند. بد
نیست بدانید درون دهان گونه های مختلف باکتری زندگی می کنند و موادی مانند
آمونیاک و سولفید ها را که موجب ادامه زندگی باکتری ها می شوند، تولید می
کنند. عوامل متعددی در ادامه حیات باکتری ها و در نتیجه بوی بد دهان دخیل
هستند که از مهم ترین آنها می توان به مسواک نزدن یا شیوه اشتباه مسواک
زدن، زبان آلوده، سوراخ های درون دهان، بیماری های لثه ناشی از استفاده از
پلاک ارتودنسی، دندان مصنوعی و غیره اشاره کرد.
بعد از این که عوامل
مؤثر در بوی بد دهان را شناختیم، حالا می توانیم برای مقابله با آن در طول
ساعات روزه داری چاره ای بیندیشیم. پس از خوردن سحری، لازم است حتماً مسواک
بزنیم. (قابل توجه افرادی که بدون سحری روزه می گیرند)، سپس با نخ دندان
فضاهای خالی میان دندان ها را که ممکن است باقی مانده غذا درون آن جا
بگیرد، پاک کنید. بله، زبان را باید با مسواک تمیز کنید. از دهان شوی آنتی
باکتریال استفاده کنید و بالاخره این که هنگام سحری دو تا سه لیوان آب را،
حتماً بنوشید. توجه داشته باشید که وضع ناسالم معده هم می تواند موجب ایجاد
بوی بد دهان شود. بنابراین لازم است تا در طول ماه رمضان برای جلوگیری از
این عارضه، رژیم غذایی خود را کنترل کنید. شما حتی می توانید یک دهان شوی
همراه داشته باشید و در طول ساعات روزه داری به شکلی که آب از گلو پائین
نرود، آن را غرغره کنید.
پوسیدگی دندانها
در این ماه هنگام
روزهداری شما باید بیش از گذشته مراقب پوسیدگی دندانهایتان باشید، چون
علاوه بر کاهش ترشح بزاق، کمتر در طول روز به مسواک زدن و نخ کشیدن
دندانهایتان توجه میکنید. در گذشته برای از بین بردن میکروبها از
آنتیبیوتیکها و آنزیمها استفاده میشد ولی امروزه همه معتقدند استفاده
از روشهای فیزیکی مثل مسواک زدن برای برداشتن پلاک بهترین روش است. بسیاری
از غذاهایی که برای افطار یا سحر میل میکنید موجب میشوند باکتریها در
دهانتان تولید اسید کنند. مجموعه غذا و باکتری و محصولات تولید شده به
وسیله میکروبها، پلاک دندانی نام دارد که معمولا با چشم دیده نمیشود.
فراموش نکنید فقط غذاهای شیرینی مثل شیرینی، زولبیا و بامیه و حلوا موجب
پوسیدگی دندان نمیشوند؛ بلکه مواد نشاستهای مثل نان و غلات نیز باعث
تولید اسید میشوند. پلاک دندانی باعث تحریک لثهها، جدا شدن لثه از دندان و
نهایتا تخریب استخوان مجاور دندانها میشود. شاید تصور کنید شستوشوی
دهان با آب دندانها را پاک و تمیز میکند ولی پلاک میکروبی ورقهای چسبیده
به سطح دندان است که به سادگی پاک نمیشود. بنابراین کافی نیست فقط با آب
پس از صرف سحری یا افطار دهانتان را بشویید. تنها راه و موثرترین روش،
مسواک زدن است. به طور کلی بهتر است بعد از هر وعده غذایی، دندانها مسواک
زده شوند ولی چون هنگام روزهداری فقط دو وعده غذایی در صبح و شب مصرف
میشود، تلاش کنید بعد از این دو وعده دندانهایتان را مسواک بزنید و نخ
بکشید. نکته مهمی که وجود دارد این است که در مسواک زدن باید پلاک میکروبی
را از روی دندانهایتان بردارید اما بسیاری از افراد هنگام مسواک کردن فقط
به حذف خردههای غذایی از روی دندانهایشان فکر میکنند. توجه کنید
خردههای باقیمانده غذا معمولا با حرکت لب، زبان، گونه و جریان بزاق از روی
دندانها پاک و شسته میشوند. بنابراین لازم است با دقت و حوصله مسواک
بزنید.
ماه مبارک رمضان برای مسلمانان جهان علاوه بر این که غذای روح محسوب می شود و هم چون آبی پاک، گناهان یک سال را می زداید. از جنبه سلامتی نیز تندرستی، بهداشت و تأثیر مثبت در مبارزه با بیماری ها را برای روزه دار به همراه دارد. در این ماه برخی حالت های طبیعی به دنبال روزه داری ایجاد می شود، که می توان درباره آن چاره اندیشی کرد.
● بوی بد دهان روزه دار
برخی از روزه داران در این ایام دچار بوی بد دهان می شوند اما نمی دانند علت آن چیست و چگونه می توان با آن کنار آمد. در اصطلاح پزشکی بوی بد دهان را HALITOSIS می نامند. علل بروز این عارضه را می توان به دو دسته تقسیم کرد؛ دسته اول علل موضعی هستند که منظور همان بیماری های مربوط به دهان و لثه است و دسته دوم علل سیستماتیک هستند که شامل بیماری هایی مانند دیابت، ناراحتی های کلیوی یا سیگار کشیدن می شود. با آگاهی نسبت به عوامل موضعی بوی بد دهان، روزه داران می توانند با آگاهی از ایجاد آن جلوگیری کنند. بد نیست بدانید درون دهان گونه های مختلف باکتری زندگی می کنند و موادی مانند آمونیاک و سولفید ها را که موجب ادامه زندگی باکتری ها می شوند، تولید می کنند. عوامل متعددی در ادامه حیات باکتری ها و در نتیجه بوی بد دهان دخیل هستند که از مهم ترین آنها می توان به مسواک نزدن یا شیوه اشتباه مسواک زدن، زبان آلوده، سوراخ های درون دهان، بیماری های لثه ناشی از استفاده از پلاک ارتودنسی، دندان مصنوعی و غیره اشاره کرد.
بعد از این که عوامل مؤثر در بوی بد دهان را شناختیم، حالا می توانیم برای مقابله با آن در طول ساعات روزه داری چاره ای بیندیشیم. پس از خوردن سحری، لازم است حتماً مسواک بزنیم. (قابل توجه افرادی که بدون سحری روزه می گیرند)، سپس با نخ دندان فضاهای خالی میان دندان ها را که ممکن است باقی مانده غذا درون آن جا بگیرد، پاک کنید. بله، زبان را باید با مسواک تمیز کنید. از دهان شوی آنتی باکتریال استفاده کنید و بالاخره این که هنگام سحری دو تا سه لیوان آب را، حتماً بنوشید. توجه داشته باشید که وضع ناسالم معده هم می تواند موجب ایجاد بوی بد دهان شود. بنابراین لازم است تا در طول ماه رمضان برای جلوگیری از این عارضه، رژیم غذایی خود را کنترل کنید. شما حتی می توانید یک دهان شوی همراه داشته باشید و در طول ساعات روزه داری به شکلی که آب از گلو پائین نرود، آن را غرغره کنید.
پوسیدگی دندانها
در این ماه هنگام روزهداری شما باید بیش از گذشته مراقب پوسیدگی دندانهایتان باشید، چون علاوه بر کاهش ترشح بزاق، کمتر در طول روز به مسواک زدن و نخ کشیدن دندانهایتان توجه میکنید. در گذشته برای از بین بردن میکروبها از آنتیبیوتیکها و آنزیمها استفاده میشد ولی امروزه همه معتقدند استفاده از روشهای فیزیکی مثل مسواک زدن برای برداشتن پلاک بهترین روش است. بسیاری از غذاهایی که برای افطار یا سحر میل میکنید موجب میشوند باکتریها در دهانتان تولید اسید کنند. مجموعه غذا و باکتری و محصولات تولید شده به وسیله میکروبها، پلاک دندانی نام دارد که معمولا با چشم دیده نمیشود. فراموش نکنید فقط غذاهای شیرینی مثل شیرینی، زولبیا و بامیه و حلوا موجب پوسیدگی دندان نمیشوند؛ بلکه مواد نشاستهای مثل نان و غلات نیز باعث تولید اسید میشوند. پلاک دندانی باعث تحریک لثهها، جدا شدن لثه از دندان و نهایتا تخریب استخوان مجاور دندانها میشود. شاید تصور کنید شستوشوی دهان با آب دندانها را پاک و تمیز میکند ولی پلاک میکروبی ورقهای چسبیده به سطح دندان است که به سادگی پاک نمیشود. بنابراین کافی نیست فقط با آب پس از صرف سحری یا افطار دهانتان را بشویید. تنها راه و موثرترین روش، مسواک زدن است. به طور کلی بهتر است بعد از هر وعده غذایی، دندانها مسواک زده شوند ولی چون هنگام روزهداری فقط دو وعده غذایی در صبح و شب مصرف میشود، تلاش کنید بعد از این دو وعده دندانهایتان را مسواک بزنید و نخ بکشید. نکته مهمی که وجود دارد این است که در مسواک زدن باید پلاک میکروبی را از روی دندانهایتان بردارید اما بسیاری از افراد هنگام مسواک کردن فقط به حذف خردههای غذایی از روی دندانهایشان فکر میکنند. توجه کنید خردههای باقیمانده غذا معمولا با حرکت لب، زبان، گونه و جریان بزاق از روی دندانها پاک و شسته میشوند. بنابراین لازم است با دقت و حوصله مسواک بزنید.